26-12-2009

Dierenbescherming 2

Even een uitbreiding n.a.v. de reactie van 'anoniem', die vindt dat ik 'de boodschap' niet begrepen heb... Ik neem aan dat hij/zij met de 'boodschap', de anti-rashonden campagne van de dierenbescherming bedoelt.
Als je kijkt op dierenasiels.com dan zie je dat er op dit moment van schrijven, 1004 honden in asiels zitten. Onderverdeeld in de volgende rasgroepen.
doggen en bergachtigen: 128
Kees, pool, slede: 17
Terriers: 211
Kleine gezeldschaps: 84
Herders: 185
Waak en verdediging: 73
Grote jachthonden en retrievers: 88
Kleine jachthonden en spaniels: 49
Windhonden: 3
Totaal onherleidbare kruising: 167

Kijk je dan b.v naar de rasgroep waak en verdediging, dan zie je dat van die 73 honden er 54 kruisingen zijn. Kijk je naar de rasgroep kleine gezeldschapshondjes, dan zijn er 43 kruisingen van de 84. Grofweg kun je stellen dat zo'n 60% van het totale aantal asielhonden kruisingen zijn. Gefokt door broodfokkers omdat er vraag was of is naar een bepaald 'ras'. Denk maar aan de vele 'Boomers' de "Jack Russels' en de momenteel zo populaire chihuahua. Tik maar eens in op Marktplaats...de pagina's met dat soort kruisingen vliegen je om de oren. Dat zijn dus géén honden die bij fokkers vandaan komen, want die fokken immers rashonden met stamboom. In het asiel kom je dan ook zelden een rashond mét stamboom tegen...die zijn immers te traceren...zowel z'n eigenaar als z'n fokker is bekend en staat geregistreerd. Bovendien hebben vele rasverenigingen een eigen 'herplaatsings-service', zodat evt. herplaatsingshonden via die weg een nieuwe baas zullen vinden en dus niet in het asiel komen. De honden die wél in het asiel komen zijn de honden van broodfokkers...honden zoals Yester...die eruit zien als een 'rashond'...maar het zijn honden waarbij niets te achterhalen valt...niet waar ie vandaan komt of waar ie allemaal geweest is...laat staan dat je kunt achterhalen wie z'n 'fokker' is. Dáárom is het een belachelijk idee van Frank Dales om een hetze tegen rashonden met stamboom te beginnen. Het probleem ligt bij de broodfokkers.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Dit is geen goede zaak van die Frank Dales

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tineke v.d. Brink3 januari 2010 om 09:46

    Ben jaren lid geweest van de dierenbescherming maar heb opgezegd ten tijde van de MKZ crisis.
    Toen werd er vanuit die organisatie ook bar weinig gedaan, ja pas op het einde. Nu worden de rashondenfokkers weer over één kam geschoren.
    Als je op Marktplaats kijkt naar bijv. de Chihuahua schrik je je wild van de prijzen die de mensen voor pure bastaardjes durven vragen en zo is het voor meer dieren.Garantie tot aan de deur! Ik fok zelf niet maar neem af en toe een ruwhaarteckel op. Heb er nu vier die al jaren hier zijn en ook blijven. Het is ongekend wat mensen honden kunnen aandoen.

    BeantwoordenVerwijderen