31-12-2009

Update

Gisteren heeft Yester z'n herhalingsprik gehad voor de Weil/Parvo. In het asiel had ie al de cocktailprik gehad en weil/parvo moet dan na ongeveer 3-4 weken herhaald worden. Het zou niet mijn persoonlijke keus geweest zijn, om een hondje in zo'n toestand en slechte conditie te enten. Een enting is een hele 'aanslag' op het immuunsysteem. Maar het beleid van het asiel is natuurlijk zo dat elk binnengekomen dier zo snel mogelijk geënt wordt en daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Yester gedroeg zich in ieder geval keurig op de tafel bij de dierenarts. In de wachtkamer vond ie het minder leuk, want daar zat een grote witte herder en Yester houdt niet van (grote) honden. Ook hier in de groep is ie nog steeds niet echt op z'n gemak. Als de meiden te dicht bij 'm komen probeert ie ze altijd te ontwijken en als dat niet lukt dan hapt ie naar ze. Inez en Goya dagen 'm regelmatig uit voor een spelletje, maar Yester gaat er niet op in. Je kan duidelijk merken dat Yester niet gewend is met andere honden te spelen of mee om te gaan. Hij speelt wel met ons...met een touw of een kluifje en hij 'bromt' er dan heel erg bij...zo leuk vind ie het. Gisteravond had hij voor het eerst 'doldwaze minuten', zoals ik dat altijd bij onze honden noem. Bank op...bank af...rennen door de kamer naar de keuken en weer terug. Toen de jonge meiden met 'm mee wilden doen had ie zoiets van: hee...dát was de bedoeling niet en hij stopte ermee.
Ook het clickeren gaat goed...hij kan inmiddels zitten, liggen en op het hondenbankje (= plaats)en zodra ie ziet dat ik de clicker en het bakje met de beloninkjes pak dan zie je 'm denken: wát moet ik doen om dat beloninkje te krijgen. Ik zeg dan niets en hij werkt uit zichzelf z'n hele 'repertoire' af. zit...geen click. liggen...geen click. op het bankje...jaaaaa....click = beloning. Het woordje 'nee' gaat ie steeds beter begrijpen.


Vandaag de laatste dag van het jaar en er wordt al aardig wat vuurwerk afgestoken hier in de buurt. Tot nu toe heeft Yester daar geen problemen mee...hij reageert er althans niet op. Ik ben benieuwd hoe dat vannacht is als het 'grote geweld' losbarst.

28-12-2009

de Bedelaar...;-)

Het verschil

Zó was het 3 weken geleden:

bijna 3 weken later

Ziet het er zo uit...;-) het gaat goed met z'n allergie. Hij heeft nog wel veel roos, maar krabben doet ie nog maar weinig. Het zal vooral voor hem zelf een heerlijk gevoel zijn om 'jeuk-vrij' te zijn. We zijn de prednisolon aan het afbouwen en hij krijgt nu om de dag een ½ tabletje.

26-12-2009

Kinderen

Hoe Yester met hele kleine kinderen is weet ik (nog) niet, maar met wat grotere kinderen heeft ie geen problemen. Op de foto mijn 9-jarige kleinzoon met Yester.

Dierenbescherming 2

Even een uitbreiding n.a.v. de reactie van 'anoniem', die vindt dat ik 'de boodschap' niet begrepen heb... Ik neem aan dat hij/zij met de 'boodschap', de anti-rashonden campagne van de dierenbescherming bedoelt.
Als je kijkt op dierenasiels.com dan zie je dat er op dit moment van schrijven, 1004 honden in asiels zitten. Onderverdeeld in de volgende rasgroepen.
doggen en bergachtigen: 128
Kees, pool, slede: 17
Terriers: 211
Kleine gezeldschaps: 84
Herders: 185
Waak en verdediging: 73
Grote jachthonden en retrievers: 88
Kleine jachthonden en spaniels: 49
Windhonden: 3
Totaal onherleidbare kruising: 167

Kijk je dan b.v naar de rasgroep waak en verdediging, dan zie je dat van die 73 honden er 54 kruisingen zijn. Kijk je naar de rasgroep kleine gezeldschapshondjes, dan zijn er 43 kruisingen van de 84. Grofweg kun je stellen dat zo'n 60% van het totale aantal asielhonden kruisingen zijn. Gefokt door broodfokkers omdat er vraag was of is naar een bepaald 'ras'. Denk maar aan de vele 'Boomers' de "Jack Russels' en de momenteel zo populaire chihuahua. Tik maar eens in op Marktplaats...de pagina's met dat soort kruisingen vliegen je om de oren. Dat zijn dus géén honden die bij fokkers vandaan komen, want die fokken immers rashonden met stamboom. In het asiel kom je dan ook zelden een rashond mét stamboom tegen...die zijn immers te traceren...zowel z'n eigenaar als z'n fokker is bekend en staat geregistreerd. Bovendien hebben vele rasverenigingen een eigen 'herplaatsings-service', zodat evt. herplaatsingshonden via die weg een nieuwe baas zullen vinden en dus niet in het asiel komen. De honden die wél in het asiel komen zijn de honden van broodfokkers...honden zoals Yester...die eruit zien als een 'rashond'...maar het zijn honden waarbij niets te achterhalen valt...niet waar ie vandaan komt of waar ie allemaal geweest is...laat staan dat je kunt achterhalen wie z'n 'fokker' is. Dáárom is het een belachelijk idee van Frank Dales om een hetze tegen rashonden met stamboom te beginnen. Het probleem ligt bij de broodfokkers.

25-12-2009

Fijne Kerstdagen

Namens Yester iedereen Fijne Kerstdagen toegewenst.

24-12-2009

Dierenbescherming?

Afgelopen week kreeg ik de link van het weblog van de Dierenbescherming doorgestuurd...en wat ik daar lees grenst werkelijk aan het ongelooflijke..!
Op dat weblog staat, en ik citeer Frank Dales directeur van de dierenbescherming:
"Als u een hond aanschaft, ga dan niet naar een fokker om een rashond met stamboom aan te schaffen. Neem liever een hond uit één van de asielen die gelieerd zijn aan de Dierenbescherming."

Daarmee geef je broodfokkers een vrijbrief om in fokschuren nóg meer bastaardjes en kruisingen en honden zonder stamboom op de wereld te zetten!
Meneer Dales scheert álle fokkers over één kam en gaat voorbij aan het feit dat er vele fokkers zijn die combinaties zorgvuldig afwegen voor zowel gezondheid als karakter. Hij gaat voorbij aan het feit dat er vele fokkers zijn die hun dieren testen. Hij gaat voorbij aan het feit dat er vele fokkers zijn die tijd, geld noch moeite sparen om hun pups álles te geven wat nodig is om ze te laten opgroeien tot gezonde, vrolijke en goed gesocialiseerde honden. Hij gaat voorbij aan het feit dat er vele fokkers zijn die de nieuwe toekomstige eigenaars van hun pups met zorg selecteren...Hij gaat voorbij aan het feit dat...Nou ja...zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waar hij niet aan voorbij gaat en juist stimuleert, zijn de broodfokkers die hun pups in fokschuren hebben...waar dieren nauwelijks de ruimte hebben en amper daglicht zien...waar de ouderdieren geen enkele test ondergaan...waar niet gelet wordt op karakters van de ouderdieren...waar de kosten zo laag mogelijk en de winst zo hoog mogelijk moet zijn...waar de moederhond zonder toezicht haar nest ter wereld zet...en vaak ook zonder medische controle...waar pups zo jong mogelijk bij de moeder weggehaald en verkocht worden. Waar niet op gelet wordt aan wie men de pups verkoopt en heel vaak zijn dat zieke pups die niet ontworrmd zijn...niet geënt zijn, etc.
Pups waar men in veel gevallen de andere dag al mee bij de dierenarts in de wachtkamer zit.

Pups die in een opwelling aangeschaft worden bij zo'n broodfokker of via internet op sites als Marktplaatsen e.d. eindigen als volwassen hond (en soms nog eerder) in het asiel. De broodfokkers hebben jaren geleden al het internet met sites als Martplaats e.d ontdekt en adverteren daar met: leuke kruisinghondjes..in huis grootgebracht...of leuke teckeltjes (zonder stamboom) maar ouders zijn raszuiver.
En dát zijn de honden die Frank Dales adviseert te nemen..!!

Natuurlijk zijn er ook fokkers die het minder nauw nemen met de regels. Mensen die proberen regels te ontduiken hou je altijd. Het zou een illusie zijn om te denken dat dat niet zo was. En inderdaad loopt het bij sommige rassen de spuigaten uit v.w.b 'schoonheid'. En er moet zéker iets gedaan worden aan die rassen die zichzelf alleen maar kunnen voortplanten met behulp van de mens. Maar om nu meteen maar te roepen dat alle rashonden uitgebannen moeten worden en een hetze tegen fokkers te beginnen?
Met deze anti-rashondencampagne van de dierenbescherming zullen de broodfokkers maar wát blij zijn.

weblog.dierenbescherming

Ik heb per direct mijn lidmaatschap van de Dierenbescherming opgezegd.

23-12-2009

Epileptische aanval...?

Het was geen heftige aanval...misschien 2 minuten ofzo. Toen ik vanochtend terug kwam van de pedicure was hij helemaal gek aan 't doen van blijdschap dat ik er weer was. Ineens begint ie over te geven.....maar wilt het met dezelfde vaart weer opvreten. Dus ik doe 'm naar buiten. Daar ging ie poepen...ik laat 'm weer naar binnen, maar zie dat er een stukje poep aan z'n kontje was blijven hangen. Z'n poep is op zich al wel goed, maar soms wat plakkerig. Dus ik haal dat met een stukje keukenpapier weg en met dat ik 'm op de grond zet, valt ie om. Ik til 'm weer op (dacht dat ie wat aan z'n achterpoot had ofzo) en meteen voel ik dat ie totaal verkrampt en hij begint hevig te shaken. Z'n ogen draaiden even weg, maar dat was echt maar heel kort..hij is verder niet van de wereld geweest ofzo. Toen het shaken stopte zette ik 'm weer neer, maar hij viel weer om. Toen heb ik 'm maar weer opgetild en tegen me aangehouden tot ie ontspande. Daarna was alles weer normaal...hij pakte een kluifje en deed of er niets gebeurd was. Ik heb de datum genoteerd en ik hou 'm in de gaten. Hij is hier vandaag precies 2 weken en ik heb niet eerder iets aan hem gezien. Ik denk dat de mensen van het asiel in die week dat ie daar was ook niets aan hem gezien hebben, want anders hadden ze dat vast wel gemeld aan me. Daar ga ik tenminste vanuit. Het zou goed kunnen dat dit éénmalig was...dat hoop ik maar voor hem....'t arme manneke heeft al genoeg doorstaan en dit hoeft er eigenlijk niet bij.

22-12-2009

Verkeerd (of niet) opgevoed...!

Er mist het één en ander aan Yester zijn opvoeding. Zo kan hij ontzettend bedelen...zodra hij maar iets eetbaars ziet probeert ie de aandacht te trekken. Op z'n achterpoten staan en 'mooi' zitten en als dat allemaal niet helpt (we negeren zijn bedelgedrag) begint meneer te blaffen. Hij is sowieso erg 'vocaal' ingesteld....;-)

Een ander gemis in zijn opvoeding is dat hij overal op en in klimt...hij loopt over de tafel, lebbert de koffiekopjes leeg, etc.
Omdat Yester zo'n slim hondje is ben ik begonnen met clickeren.
Hij weet inmiddels wat de clicker is en dat daar een beloning aan vast zit. We zijn dus hard bezig om het grootste probleem (het blaffen) aan te pakken. Hij kent inmiddels het woordje 'nee'...nu moet ie nog leren dat met 'nee' langer bedoeld wordt dan 1 minuut....;-)


20-12-2009

Foto-sessie

Vandaag moest Yester eraan geloven...er stond een heuse foto-sessie op stapel. Maar...zoals dat vaker gaat met dieren...ze hebben hun eigen mening over wat ze willen en vooral over wat ze niet willen...;-) Een 'statie-portret' zat er niet in. Waarom een foto-sessie? Nou vooruit...een kleine hint wil ik wel geven. Hou het clubblad van de NTC volgende maand in de gaten.



In de sneeuw.




Foto's zijn wat wazig want ze zijn door het raam gemaakt.

19-12-2009

Kluiven.

Meestal is het hier in het weekend vaste prik dat de honden nieuwe kluifjes krijgen. We geven altijd gedroogde koeienhoefjes, omdat dat het enige is waar de honden niet om gaan knokken. Alle andere soorten 'kluif' geeft heibel in de groep. Ook Yester kreeg vanochtend dus een hoefje. Ik had 'm voor alle zekerheid met zijn kluifje in de bench gedaan...en dat was maar goed ook. Jeetje zeg...wat is die fel met een hoefje! Na een half uurtje zéér fanatiek bezig te zijn geweest met kluiven, vond ik het welletjes en wilde 'm uit de bench halen. Nou...vergeet het maar...meneer kwam er pertinent niet uit en toen ik 'm eruit wilde tillen hapte ie naar me. Nou ben ik niet voor één gat te vangen (en ik wéét dat Yester álles voor eten doet) dus ik naar de keuken om een hondensnackje (gedroogde stukjes kip/rund) te pakken. Yester kent inmiddels het rammelende geluid van het bakje waar de snacks inzitten...dus hij kwam de bench uit om me achterna te lopen. Ik riep 'm en omdat ie kwam kreeg ie dus een beloning én het gaf mij de gelegenheid om gauw het hoefje uit zijn bench te halen. Goeie les voor me...de volgende keer krijgt ie z'n hoefje in de tuin...;-)
Zo leren we mekaar steeds beter kennen.

17-12-2009

'Vensterbank-decoratie'...;-)

Absoluut leuker dan een plantje...;-)


15-12-2009

zal ik....?

Het lijkt Yester wel lekker om op dat kussen te liggen....
Maar 'moeder overste' (onze 14-jarige Seline) ligt daar en door haar blik bedenkt Yester zich...;-) Hij kent de 'hondentaal' goed.

14-12-2009

Wat een poepie hé?

Autorijden.

Gisteravond waren we even op verjaardagsvisite en Yester mocht mee. Het lijkt erop dat Yester autorijden wel leuk vind. Hij zit dan ook heel geïnteresseerd naar buiten te kijken en alles te volgen.

Yester lijkt meer met vrouwen op te hebben dan met mannen. Als Bert z'n jas aandoet moet er hevig geblaft worden...als ik het doe geeft ie geen kik.
Hij begint meer en meer de regels hier in huis te kennen. Hij eet als een dijker en volgens Bert voelt ie al wat voller aan als je 'm optilt. Dat kan ik nog niet zeggen, maar wat ik wél zie is dat de kale plekken op zijn kont en rug minder worden.

Yester heeft ook ontdekt dat ie via de bank in de vensterbank kan....en dat mag hier. Er ligt altijd een hondendekje in de vensterbank. Want mijn meiden vinden het heerlijk om daar te liggen.

12-12-2009

De Kerstboom

Vandaag hebben we de Kerstboom opgezet en Yester mocht 'helpen'. Hij vindt de boom erg interessant...misschien denkt ie wel dat we hem speciaal voor hém neer gezet hebben...;-)

11-12-2009

Yester begint zich al aardig thuis te voelen en zit graag op schoot....en dan het liefst als ik achter de pc zit...alleen werkt dat een beetje lastig...;-) De bench waar hij 's nachts in slaapt staat naast het bureau en met een kussen daarop vindt hij het ook heerlijk om naast me te zitten.

10-12-2009

Yester en Suus

Yester vind collie Suus een enge hond en loopt dan ook met een grote boog om haar heen.

De eerste nacht en spelen..;-)

Yester heeft de eerste nacht als een volmaakte hond doorgebracht en geen kik gegeven. Vanochtend even overleg gehad met de dierenarts, want ik vind 'm toch wel erg veel krabben, bijten en schuren. Jeuk hebben is iets verschrikkelijks en Yester heeft dat zo te zien over z'n hele lijfje. met de dierenarts is afgesproken dat ie eventjes op de prednisolon gaat. We beginnen met een half tabletje per dag met eventueel een halve erbij als het niet voldoende blijkt te zijn. Uiteraard bouwen we dat zo snel mogelijk weer af. En we hopen dat de KVV ook goed blijkt te zijn voor zijn allergie. Omdat ie zo erg mager is krijgt ie voorlopig 4 maaltijden per dag.

Vandaag heeft Yester een speeltouw ontdekt en een kluifje...:-)

09-12-2009

Teckel Yester


Vrijdagmorgen 4 december j.l. stond er in de Telegraaf een bericht over een langhaar black and tan teckeltje, dat in erbarmelijke toestand door zijn/haar eigenaar langs de kant van de weg gedumpt was.
Hij zat in een stalen kenneltje, in zijn eigen ontlasting, had een snuitje om z`n bekje dat zo strak zat dat hij de brokjes, die de eigenaar 'liefdevol' bij hem neer had gezet, niet kon eten.
Zijn rug en pootjes hadden open wonden en de zijkanten van z`n bekje waren lelijk beschadigd omdat hij geprobeerd had het snuitje af te krijgen, plus dat hij door en door koud was.

De eigenaar had over deze 'Actie' goed nagedacht, want hij had 'Yester', zoals het asiel hem gedoopt had, op de weg naar het asiel in Amsterdam gezet en inderdaad, een medewerkster van het opvangcentrum trof het hondje in deze hartverscheurende situatie aan.

Het bestuur van de Nederlandse Teckel Club las dit bericht ook en ondernam onmiddellijk stappen. Een van de dames van het bestuur nam contact op met het asiel en bood aan dat de N.T.C. dit teckeltje graag wilde adopteren.
Toen is het balletje gaan rollen.
De telefoongesprekken en e-mails vlogen over en weer tussen een langhaar teckelfokster/dierenartsassistente, het asiel, de directeur, Burgemeester Cohen en de assistente van de wethouder van Amsterdam.
En uiteindelijk, yes……… de N.T.C. was de uitverkorene boven een paar honderd gegadigden die zich het lot van dit hondje ook aantrokken.

Update door Marijke:
Vandaag (9-12-09) hebben we Yester opgehaald uit het asiel. Het is een vrolijk en blij hondje dat (ondanks alle meegemaakte narigheid) nog steeds vol vertrouwen is naar mensen toe. Uiteraard is het voor hem en voor mijn meiden wat onwennig, maar dat zal absoluut binnen de kortste keren anders zijn. Hij heeft vanmiddag een maaltijd KVV op, die er met smaak in ging. Hij is mager, al zie je dan niet zo op de foto vanwege de vacht, maar bij het optillen voel je al z'n botjes. Voorlopig krijgt ie dus meerdere maaltijden per dag. Ondanks de injectie Moderin en de Strongholt behandeling, die hij in het asiel heeft gekregen zit ie toch wat te bijten en te krabben.Dus morgen maar even overleggen met mijn dierenarts. Hieronder de eerste foto's in zijn nieuwe huis.